Жене у спорту 2015

Симболично, на Дан жена, у аранђеловачком хотелу “Извор”, у организацији Факултетета за спорт Универзитета „ Унион – Никола Тесла“ из Београда, Спортског савеза Србије и Савеза за школски спорт Србије и уз подршку општине Аранђеловац, одржана је Међународна научна конференција “Жене у спорту”, на којој је учешће узело више од 100 спортских, универзитетских и научних радника из региона. Добродошлицу и успешан рад учесницима Конференције, испред домаћина и организатора, пожелели су председник општине Аранђеловац, господин Бојан Радовић и декан Факултета за спорт, проф. др Иванка Гајић. Присутнима су се обратили и чланица комисије „Жене и спорт“ Олимпијског комитета Србије, госпођа Зорица Бјелић, др Јелена Ивановић из Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, генерални секретар Савеза за школски спорт Србије, господин Борисав Станковић и председник Карате федерација Србије господин Славољуб Пипер.

Уводна излагања на Конференцији су имале две еминентне гошће из Бугарске, проф. др Даниела Дашева, проректор Нациналне спортске академије “Васил Левски” из Софије и њена колегиница, проф. др Татјана Јанчева, као и члан Бироа ЕПАС-а (Енларгед Партиал Агреемент он Спорт) Савета Европе, господин Марко Беговић.

Рад конференције се одвијао кроз две сесије, које су моделирале проф. др Милка Ђукић са Факултет за спорт и проф. др Сања Мазић са Медицинског факултета Универзитета у Београду. Поред њих, запажена излагања су имале и др. Јованка Шарановић из Министарства одбране Републике Србије, проф. др Зорица Мршевић са Института друштвених наука, Др. Милица Вукашиновић Весић, директорка Антидопинг агенције РС, проф. др Светлана Стевовић са Универзитета “Унион – Никола Тесла”, Милена Рељин из Клуба за ритмичку гимнастику “Ритам” из Београда, др Никола Фатић са Медицинског факултета БУ, и проф. др Фрања Фратрић са Факултета за спорт.

У склопу Конференције презентован је и већи број оригиналних ауторских радова из различитих државних установа, образовно-научних институција и спортских организација у Србији, којима је предметна тематика комплексно обухваћена, из више научних и стручних углова.

Конференција “Жене у спорту” организована је са циљем размене знања, искустава и информација значајних за решавање теоријских и практичних питања учешћа жена у спорту, уз посебан осврт на спорт у Републици Србији. Јединствени закључак Конференције је да жене морају имати равноправан третман у систему спорта Републике Србије, како је и предвиђено у Стратегији развоја спорта за период 2014.- 2018. и Акцоним планом за њено спровођење, уз широку друштвену и медијску подршку. На то првенствено обавезују изванредни резултати и успеси наших спортисткиња. Потсетимо се Олимпијских игара у Лондону 2012. године, када су, од четири освојене медаље националног олимпијског тима Србије, две најсјајније припале дамама – златна Милици Мандић и сребрна Ивани Максимовић.

У пратећем програму Конференције, у Спортском центру “Шумадија” у Аранђеловцу, одржан је међународни карате турнир “Аранђеловац опен – WОМЕН ИН АЦТИОН”, у организацији Карате клуба “Књаз”, уз учешће скоро 900 такмичарки и такмичара свих узрасних категорија из 6 земаља нашег региона и из више од 60 клубова.

Био је то истински празник спорта, дружења, науке и знања. Женама у част.

Зборник радова

Галерија

Видео 1

Видео 2