Жене у спорту 2016

У Дому културе „Студентски град“ одржана је Међународна научна конференција „Жене у спорту“, коју другу годину заредом организује Факултет за спорт. Једна ствар око које су се сагласили сви учесници Конференције јесте велики значај и допринос жена како на руководећим позицијама у спортским структурама, тако и у професионалном и рекреативном спорту.

Добродошлицу свим гостима, излагачима и учесницима пожелела је, у име Факултета за спорт, деканка проф. др Иванка Гајић, након чега је поздравну реч упутила Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић и потпредседница Координационог тела за родну равноправност.

– Када је реч о равноправности, желим да истакнем да није у питању никакав рат полова. Унапређивање положаја жена у свим сферама, па тако и у спорту, није могуће без партнерског односа и без подршке мушкараца. Једним партнерским односом можемо поболјшати положај жена и укупан друштвени систем јер жене чине 52% друштва. Жене су веома образоване и представлјају врло значајан интелектуални потенцијал. Свака землја која жели да буде модерна и жели да буде конкурентна на тржишту неће се одрећи тако значајних ресурса и потенцијала – истакла је госпођа Драшковић. У име Спортског савеза Србије, присутнима се обратио Немања Светличић и пожелео успешну Конференцију.

Факулутет за спорт је на овој Конференцији одлучио да промени форму уводног излагања, па је класично појединачно презентовање замењено округлим столом на коме су учеснице имале прилику да отворено дискутују о положају жена како у друштву, тако и у спорту. Након тога, уследило је презентовање приспелих радова.

Модератор овог научног скупа био је доц. др Драган Атанасов, продекан Факултета за спорт.

Уводни излагачи:

Владана Јовић, заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом;

Милица Весић, директорка Антидопинг агенције Републике Србије;

Катарина Синђелић, новинарка Спорт Нетwорк-а;

Ивана Дукић, посебна саветница у Министарству омладине и спорта;

Љубица Баћанац, проф. др психологије;

Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Као један од клјучних проблема издвојен је неједнак третман и пружање шанси мушкарцима и женама, те стога, један од главних цилјева у овој области мора бити остваривање једнаких стартних позиција оба пола, тј. креирање друштва истих шанси. Примећен је тренд да жене, у односу на мушкарце, морају много више да раде како би заузеле руководеће позиције.

Чињеница је да постоји недволјна афирмација жена посебно у рекреативном спорту. Иако је Србија изнедрила велики број врхунских спортсита, грађани ипак нису развили културу рекреативног бавлјења спортом. Да би се то постигло, неопходно је подизање свести које се остварује партнерским деловањем државних институција и спортских организација. На крају, рачуница је јасна – један уложен динар у спорт значи 3 уложена динара мање у здравлје.

Зборник радова

Галерија