Менаџмент безбедности спортских такмичења 2016

Трећа регионална научно-стручна конференција “Спорт и безбедност”, у организацији Националне спортске академије “Васил Левски” из Софије и Факултета за спорт, одржана је 20. маја 2016. Током два дана одржавања конференције, велики број еминентних стручњака изложио је своје радове, а допринос Конференцији дали су и професори Факултета за спорт.

Током посете, деканка нашег факултета, проф. др Иванка Гајић, уручила је плакету, као знак потврде вишегодишње врло успешне сарадње, коју је у име Академије “Васил Левски” примио ректор, проф. др Пенчо Гешев. Факултет за спорт са овим бугарским државним факултетом са дугом традицијом, има изванредну сарадњу у организацији и изради заједничких пројеката, а договорени су и посебни услови за упис наших мастераната на докторске студије на Академији “Васил Левски”, као и међународна размена студената.

Посебан акценат стављен је на тему навијачког насиља на спортским манифестацијама, а ову тему дотакла је и професорка Гајић у поздравној речи.

– Савремена друштва широм света се већ деценијама суочавају са проблемом насиља и недоличног понашања на спортским борилиштима, која би требало да буду попришта спортског надметања у духу фер-плеја, како то налаже сама суштина спорта. Свакодневно смо у прилици да видимо различите облике недоличног понашања и насиља на спортским борилиштима која прете да постану константна пратећа појава спортских догађаја. Делегација Факултета за спорт је дошла у Софију са циљем размене знања и искустава ради превеције насиља и немилих сцена на спортским приредбама – истакла је деканка.

О проблему насиља на спортским догађајима говорио је доц. др Драган Атанасов у уводној речи. У излагању на тему “Системска борба Републике Србије против насиља на спортским приредбама” било је речи о законској регулативи (Закон о спорту, Закон о спречавању насиља на спортским манифестацијама), као и Националној стратегији за развој спорта и Националној стратегији за борбу против насиља. Посебан акценат стављен је на акције превенције које Влада Републике Србије спроводи кроз рад са младима у циљу промовисања фер плеја и толеранције у спорту. Такође, господин Атанасов је скренуо пажњу да наша држава сарађује са телима Савета Европе који су надлежни за борбу против насиља на спортским манифестацијама.

Осим уводног излагања, професори Факултета за спорт су као аутори и коаутори Конференцји допринели са 6 научних радова који су објављени у Зборнику Академије “Васил Левски”.

ФОТО: Марија Велинов