Спорт, здравље, животна средина 2016

Може се с правом рећи да смо ставили тачку на један врло успешан дан. Сајам спорта смо започели отварањем Треће научне конференције „Спорт, здравље, животна средина“. Цилј Конференције био је размена регионалних и међународних научних достигнућа на полју здравља, спорта, спортског и здравственог туризма и животне средине, као и реализација стручне дискусије о актуелним дешавањима везаним за наведена поља.

Поздравну реч гостима упутили су деканка проф. др Иванка Гајић, господин Зоран Мићовић – потпредседник Параолимпијског комитета Србије, господин Дане Корица – саветник председника Спортског савеза Србије и професор Фрања Фратрић – председник научног одбора Конференције.

У својим поздравним говорима, јасно су се сагласили да је наступило раздобље у коме се брзо живи и да нам је свима преко потребна физичка активност, рекреација, боравак у природи и позитивна енергија. Како каже господин Корица, дочекаћемо дан када ће лекари уместо антибиотика и разних лекова прописивати 20 минута трчања и ходања 3 пута седмично. Докле се човек креће – живи!

Након поздравних говора, гостима се обратио и први уводничар, господин Митхат Благајац који је говорио на тему „Селективни програми спортске рекреације здравствено-превентивне усмерености“. Нарочито је истакао да ништа не убија тако као дуготрајна физичка неактивност. За сваког појединца мора се осмислити програм спортске рекреације који је научно финдиран и заснован на истраживањима и чињеницама. Без тога, лако може доћи до повреда. Стога, господин Благајац инсистира на осмишљавању тренинга за сваког појединца који ће бити у складу са његовим физичким предиспозицијама и могућностима.

Уследила је пауза и званично отварање Петог сајма спорта обраћањем министра за омладину и спорт, Вање Удовичића. На штанду факултета, имали смо прилику да се дружимо и са Бориславом Перић-Ранковић, освајачицом две медаље на овогодишњим Параолимпијским играма у Рију.

Своје излагање имао је и господин Андреј Швент на тему „Инспираторни мишићни тренинг – скривено оружје до бољих резултата“, које се базирало на значају технике правилног дисања професионалних спортиста.

Научни одбор Конференције прихватио је 20 оригиналних ауторских радова који су презентовани у просторијама Факултета за спорт од 18 часова. Конференција је званично завршена свечаном доделом сертификата свим учесницима.

Зборник радова

Фото галерија

Видео 1

Видео 2