СПОРТ, ЗДРАВЉЕ, ЖИВОТНА СРЕДИНА 2018

Спорт је сан о правди

Дводневни научни скуп под називом „Спорт, здравље, животна средина“ у организацији Факултета за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“ почео је округлим столом на тему „Људска права – права спортиста“. Занимљиво је да је Савет Европе изабрао баш Факултет за спорт да први пут покрене ову тему, па је уз Снежану Самарџић Марковић, генералну директорку Директората за демократију Савета Европе у дискусији учествовала Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности и доц. др Драган Атанасов продекан Факултета за спорт, уједно и директор Џудо савеза Србије.

О атрактивности теме о којој се говорило најбоље сведочи податак да су међу гостима Факултета за спорт на Новом Београду били декани сродних факултета из Србије, али и из Русије, Пољске, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, као и познати спортски радници и функционери: Жан Грасија, потпредседник Европске атлетске федерације, Светозар Мијаиловић, председник ФК Црвена звезда, Братислав Ђорђевић, некадашњи кошаркашки тренер, Милена Рељин, прослављена гимнастичарка, Драган Јовић, чувени теквондо тренер…

– Као и сваке године Факултет за спорт се труди да Научне конференције не буду само интересантне научним радницима, професорима, истраживачима, већ и целом систему спорта, па смо зато ове године делегирали две теме и то ,,Људска права-Права спортиста’’ и ,,Дипломатија у спорту. Њихова актуелност, имајући у виду бројне изазове са којима се суочава читава савремена цивилизација, још један је од разлога што смо одабрали да се бавимо управо овом тематиком – рекла је у уводном излагању проф. др Иванка Гајић.

Дискутовало се о родној равноправности у спорту, борби против насиља над децом у спорту, говору мржње, али највећа расправа вођена је о томе да ли се ригорозним правилима Светске антидопинг агенције крше људска права спортиста, а пре свега право о слободи кретања.

– Спортисти су дужни да Антидопинг агенцији пријављују место свог преноћишта, јер уколико их контрола не нађе на пријављеној адреси добијају жути картон. Три жута картона аутоматски значе четири године суспензије – била је констатација Драгана Атанасова на коју се надовезала Снежана Самарџић Марковић.

– Када се појави нешто што угрожава правду, то треба да се искорени. Не треба да буду жртве ако нису знали шта су урадили. Али, треба бити пажљив приликом процедуре доказивања. Ту је важна и улога институција, односно клубова и тренера, јер треба да обавесте спортисту на шта се обавезују када потпишу уговор са антидопинг агенцјом.

Она је такође нагласила да је за Савет Европе веома важно да се сачува аутономија спорта и CAS.

– Спорт је сан о правди, о здравом животу и може да се распадне пред нашим очима ако се ништа не учини. Савет Европе је добио мандат и захтев од министара спорта да се ревидира Европска повеља спорта и ми ћемо на томе почети да радимо од следеће године. На томе ће радити ЕПАС, а учествоваће колеге из националних министарстава. Такође, на ревизији Европске повеље спорта радиће невладин сектор, они који су представници федерација – рекла је на панелу Снежана Самарџић Марковић.

Министар Триван: Животна средина је питање свих питања

Министар заштите животне средине, Горан Триван, био је гост пете Научне конференције ,,Спорт, здравље, животна средина’’ у организацији Факултета за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“. Он је подсетио присутне на значај које здрава животна средина има у целокупном тренажном процесу спортиста. Такође, указао је на важност сарадње које Министарство омладине и спорта има са Министарством животне средине.

– Велико ми је задовољство што сам данас овде са вама. Србија посвећује велику пажњу спорту, а на то упућује и чињеница да је Министарство омладине и спорта формирано још 1991. године, јер је и тада било је јасно да је то неопходо целокупном друшту. Такође, у нераскидивој је вези са ресорним министарством на чијем сам ја челу. Наш заједнички циљ је да наставимо да постижемо резултате уз идеје да школски спорт буде база која ће омогућити да се касније развија и врхунски спорт. Држава мора и наставиће да финансира школски спорт, а такође нема области која не зависи од животне средине – рекао је министар Триван и потом додао:

– Животна средина, спорт и здравље су у нераскидивој вези. Сви треба да се бавимо животном средином, јер је то питање свих питања. Али, дуг је пут од чињенице до њеног препознавања. Много напора треба да уложимо сви да бисмо имали здраву животну средину. Ми ћемо се трудити да учинимо све како би наши спортисти имали најбоље услове за тренирање, јер је веома важно да се тренинг одвија у здравом простру и здравом окружењу – констатовао је Триван.

Помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић захвалио се Факултету за спорт што је препознао да је у области спорта веома важна и дипломатија:

– Док сам радио у Ватерполо савезу Србије и у организацији ватерполо такмичења, имао сам прилику да на неки начин учествујем у спортској дипломатији. Искрено, осетио сам да је дипломатија у спорту још неоткривена за нас. Земља као сто је Србија, великих спортиста, резултата и тимова, може и мора да искористи потенцијал што се тиче спорта и дипломатије. Ми као Министарство омладине и спорта схватили смо озбиљност ове теме, па са Министарством спољиних послова смо последњих месеци у изради базе спортиста и спортских стручњака који раде у иностранству и које желимо да укључимо управо у домену спортске дипломатије. Такође, желимо да направимо и базу спортиста и тренера који у одређеној дестинацији могу у догледној будућности да заузму значајно место у нашој дипломитаји. Тиме не желимо да их злоупотребимо већ на прави начин искористимо њихову снагу и утицај који имају и да на тај начин нашој земљи отворимо врата за боље међудржавне односе – констатовао је Удовичић.

Панел дискусија – дипломатија у спорту

Права спортиста и дипломатија у спорту су теме о којима се мало зна и говори, а које су по први пут од стране Савета Европе покренуте баш у Србији и то у сарадњи са Факултетом за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“. У оквиру међународне конференције „Спорт, здравље, животна средина“, коју Факултет за спорт на Новом Београду организује већ пети пут, одржане су и панел дискусије на поменуте теме уз учешће веома компетентних саговорника.

Учесници дискусије о дипломатији у спорту били су Снежана Самарџић Марковић генерална директорка Директората за демократију Савета Европе, Жан Грасија потпредседник Европске атлетске федерације, Ненад Вуковић председник удружења лобиста Србије и доц. др Урош Митровић са Факултету за спорт. Осим декана сродних факултета из Србије, Русије, Пољске, Бугарске, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе међу гостима су били министар заштите животне средине Горан Триван, помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић, покрајински секретар за спорт Владимир Батез и повереница за заштиту равнопрвности Бранкица Јанковић.

Актери овог научног скупа изразили су захвалност Факултету за спорт што је омогућио да се са стручног аспекта говори и о овим све значајнијим сегментима спорта.

– Велика ми је част што сам добио позив из Београда за ову научну конференцију. Европска атлетска федерација коју представљам, је организација која окупља 51 националну атлетску асоцијацију. За нас је веома важно да унапређујемо однос између спорта, других институција и различитих земаља. Ми имамо улогу у спорту, и то није само додељивање медаља, већ и да будемо учесници у промени друштва за боље здравље, већу инклузију и јачи интегритет – рекао је Жан Грасија потпредседник Европске атлетске федерације.

Снежана Самарџић Марковић каже да је дипоматија непрестана борба и да представља прву линију одбране.

– Тема дипломатије у спорту је јако битна. Професионални амбасадор спорта је неопходан. Спорт је промоција спољне политике једне земље. Дипломатија је начин да се спорт брани од негативних појава. За то треба неко спосообан и овлашћен. Стратешки треба искористити велике спортске догађаје јер спорт има моћ да привуче и бизнис и туристе. Спортска дипломатија је метода да се смири ситуација. Вештине дипломатије се уче, а нису човеку дате рођењем. Дипломате и функционери треба да сачвају спортисте од било чега што нема везе са спортом. Треба раздвојити политику од спорта.

Ненад Вуковић, председник удружења лобиста Србије истакао је колико је лобирање значајно за добијање организације великих спортских догађаја и потом додао:

– Не знам да ли је познато, али Новак Ђоковић и Милорад Чавић су почасни чланови лобиста Србије од 2009. године. Одлике доброг лобисте су лични интегритет и социјална мрежа. Лобисти су увек у прилици да снажније изразе поруку.

Професор на Факултету за спорт доц. др Урош Митровић покушао је да са научне стране објасни појам спортске дипломатије:

– Када је дипломатија у спорту у питању, ради се о релативно новом феномену и у теоријском смислу још увек не постоји јединствена и општеприхваћена дефиниција ове појаве. Чињеница је, међутим, да спортска дипломатија подразумева стратешку, свесну и редовну употребу спорта, спортских догађаја и спортиста од стране државних и недржавних актера ради остварења спољнополитичких циљева и различитих интереса земаља у међународним односима.

На петој међународној научној конференцији „Спорт, здравље, животна средина“ презентовано је чак 40 научних радова из различитих области спорта.

Организациони одбор
председник
проф. др Иванка ГАЈИЋ

Зборник радова

Програм конференције

Фото галерија

Видео

Медији о нама

Документа за преузимање

Пријава

  • Accepted file types: doc, docx, pdf.
  • Accepted file types: doc, docx, pdf.