МЕНАЏМЕНТ БЕЗБЕДНОСТИ СПОРТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

Четврта по реду Међународна конференција“Менаџмент безбедности спортских такмичења“, која је окупила еминентне стручњаке из ове области, одржана је 2. јуна 2017. у организацији Факултета за спорт и Националне спортске академије „Васил Левски“ из Софије.
– Имали смо ту част и привилегију да угостимо угледне госте. Први пут је у Србији презентована и нова конвенција Савета Европе за борбу против насиља у спорту, а пре тога је последња таква конвенција урађена 1985. године. Насиље и безбедност спортских догађаја више не подразумева само навијаче, већ је то много шири аспект проблема који подразумева и тероризам између осталог – истакла је деканка, проф. др Иванка Гајић.
Међу предавачима су се нашли Ненад Лаловић, прослављени спортиста и председник Светске рвачке федерације и члан Међународног олимпијског комитета, Паоло Гомеш, члан Директората за људска права и једнакост Савета Европе, Стив Фрисдик, независни експерт и представник УЕФА, и Драган Мијатовић, заменик начелника Одељења за праћење и спречавања насиља на спортским приредбама Управе полиције у седишту МУП.
Ово је била четврта научна конфенренција у организацији Факултета за спорт са овом тематиком, коју су својим присуством увеличали Дане Корица, саветник председника Спортског савеза Србије Александра Шоштара, Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Слободан Бранковић, директор Атлетског савеза Србије, Жељко Танасковић, председник Савеза за школски спорт, као и бројни други представници гранских спортских савеза.
– Факултет за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“ има традицију да организује овакве скупове. Наша жеља је да поред тога што су то научни скупови, чујемо и нешто што је мало другачије, као што су искуства оних који спроводе одређене конвенције. Идеја је да се подигне свест о значају борбе против насиља сваке врсте, и да заинтересујемо научне раднике да се тиме још више баве. То је наша обавеза и мисија, да спорт буде лепа игра, а не место за проблеме и непријатности – рекла је Иванка Гајић.
Председник Светске рвачке федерације Ненад Лаловић нагласио је важност да се спорт заштити од свих могућих насиља.
– Са стопостотном сигурношћу шаљемо спортисте на догађаје и да бисмо та места обезбедили, морамо бројне предрадње да урадимо. Срећом, уз све терористиче акте који су се дешавали у свету, нису били на спортским такмичењима, али то не значи да неко неће покушати. О томе смо управо причали и тражили начине како да предупредимо ту врсту проблема. Хвала Факултету за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“ што ме је позвао да будем учесник и што посвећује пажњу овом битном сегменту спорта – рекао је Лаловић.
На овом научном скупу, присутни су имали прилику да чују детаље у вези са новом Конвенцијом о безбедности, обезбеђења и организовања спортских такмичења, за чију је имплементацију и промоцију задужен Пауло Гомеш члан Директората за људска права и једнакост Савета Европе.
– Нова конвенција је донета у јулу 2016. и до сада ју је прихватило и потписало 26 земаља Европе. У Конвенцију смо унели интегрисану стратегију која подразумева да су за безбедност одговни приватни, јавни, национални и локални чиниоци. Оно по чему се ова Конвенција разликује од оне из 1995. године јесте чињеница да је нова конвенција облиганицона, а стара је саветодавна. Дакле, државе које је ратификују морају да примењују њене одредбе – рекао је Пауло Гомеш.
По завршетку пленарне сесије, научна конференција је настављена у просторијама Факултета за спорт где су презентовни пристигли радови.

Зборници радова

Фото Галерија