СПОРТ, ЗДРАВЉЕ, ЖИВОТНА СРЕДИНА 2017

Другу годину заредом Међународна научна конференција „Спорт, здравље, животна средина“ у организацији Факултета за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“, одржана је у склопу званичног програма Шестог сајма спорта.

Овогодишњи научни скуп био је покушај да се пружи одговор на многа отворена питања савременог спорта, здравља и екологије, као и њиховог места у друштву и на тај начин омогући велики искорак ка новим корисним и функционалним знањима.

Факултет за спорт је настојао да овом Конференцијом, са научног и стручног аспекта, афирмише и промовише традиционалне и нове вредности савременог спорта, где се врши размена знања, искуства и информација значајних за спорт, здравље и животну средину.

Пленарна сесија одржана је у Хали 1 Београдског сајма, а својим присуством увеличали су је Владимир Батез, покрајински секретар за спорт, Дане Корица, саветник председника Спортског савеза Србије, а уводно обраћање имао је Александар Шоштар, први човек Спортског савеза Србије:

– Када пратимо спортска догађања увек се радујемо успесима спортиста, а да би се дошло до неке медаље, то је јако дугачак пут који обухвата не само труд, одрицање, велики рад, већ и знање и планирање. За то су неопходни стручни кадрови који ће младе спортисте упутити како да стигну до жељеног циља, односно врхунског спортског резултата. Институција која организује ову научну конференцију, односно Факултет за спорт на Новом Београду, прави такве кадрове и то је оно што је неопходно српском спорту, јер то је гаранција да ће се наши успеси на спортским борилиштима наставити. Овакви и слични скупови томе у значајној мери доприносе – констатовао је Шоштар.

Све учеснике поздравио је и генерални секретар Параолимпијског комитета Србије – Бојан Јаћимовић:

– Не осећам се као гост на овом научном скупу, већ као у својој кући. Факултет за спорт је наш веома значајан партнер, и то је прва високообразовна установа са којом смо потписали сарадњу. Такође, управо је научна конференција „Спорт, здравље, животна средина“ била прва на којој је Параолимпијски комитет Србије учествовао. За нас све ово има велики значај. Специфичности параолимпијског спорта су такве да сваки спортиста захтева посебан приступ и зато нам је драго да постоји научна установа у којој се образују стручњаци спремни да испрате врхунске резултате параолимпијског спорта. Дугујемо вам велику захвалност на пруженој могућности да Параолимпијски комитет Србије учествује на оваквој манифестацији – истакао је Јаћимовић.

Деканка Факултета за спорт проф. др Иванка Гајић је истакла велики значај у одржавању оваквих научних скупова:

– Као високообразовна институција поставили смо високе циљеве у образовању спортског кадра. Српски спорт је својим врхунским резултатима пред науку и академско образовање поставио нове комплексније задатке свестан чињенице да се до рекорда и медаља не долази само талентом, упорношћу и радом појединаца, већ је присуство науке неопходно. За врхунске спортске резултате неопходно је и коришћење савремених научних и технолошких достигнућа и вештина. Због тога се и овогодишња научна конференција „Спорт, здравље, живота средина“ традиционално одржава на Сајму спорта, чији је циљ да се прате светски трендови у области спорта и неминовна повезаност науке, спорта и животне средине.

Ово је 11. научна конференција коју је организовао Факултет за спорт, а уводна предавања на пленарној сесији одржали су доц. др Јанез Водичар на тему „Спортски тренер и његова улога у спорту“. На тему „Значај спортског педагога за развој здравог животног стила деце и омладине“ говорио је доц. др Ведран Хаџић, док је Владимир Ловрић одржао предавање на тему „Одржива и енергетски ефикасна архитектура спортских објеката“.

Тематски панели и рад по групама одржани су на Факултету за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“ и том приликом презентована су чак 34 научна рада.

Зборник радова

Програм конференције

Фото галерија

Видео

Медији о нама

Документа за преузимање

Пријава

  • Accepted file types: doc, docx, pdf.
  • Accepted file types: doc, docx, pdf.

Организациони одбор
председник
проф. др Иванка ГАЈИЋ

Програмски одбор
председник
доц. др Драган АТАНАСОВ